بررسی ماسکهای سه و پنج لایه در جلوگیری از کرونا

بررسی ماسکهای سه و پنج لایه در جلوگیری از کرونا

کرونا مانند خیلی از ویروس های دیگر مانند آنفولانزا از طریق دهان و بینی به راحتی می تواند فرد میزبان را آلوده کند. به همین خاطر استفاده از یک ماسک استاندارد که بتواند از ورود ویروس به جریان تنفسی جلوگیری کند مهم ترین راه پیشگیری از ابتلا به کروناست. به همین خاطر تصمیم گرفتیم قدری در مورد ماسکهایی صحبت کنیم که این روزها در بازار زیاد دیده می شود. شاید خیلی های ما ندانیم که تفاوت این ماسکها واقعا در چه حد است و بهتر است از کدامیک استفاده کنیم.

اولین ماسکی که برای پیشگیری از کرونا معرفی شد سه لایه ای بود. این ماسکها را به عنوان ماسک پزشکی خیلی های ما در بیمارستان ها و مطب پزشکان دیده ایم. ماسکهایی ساده که یکبارمصرف هم هستند. ماسکهایی که در عین سادگی به خاطر لایه های استانداردشان می توانند جلوی ابتلای به ویروس ها و خطرات مختلف میکروبی را از پزشک دور کنند. این ماسکها به گفته سازمان بهداشت جهانی به عنوان ماسکهای استاندارد برای پیشگیری از کرونا معرفی شده اند. همچنین در رنگ بندی های مختلف نیز وجود دارند اما رنگ سفید و آبی مرسوم تر است.

برای این که متوجه شویم که یک ماسک تنفسی به چه صورت عمل فیلتراسیون را انجام می دهد بهتر است به بررسی ساختاری آن بپردازیم. ساده ترین ماسک که همان سه لایه است متشکل از سه لایه اسپان باند و ملت بلون و اسپان باند است. دو لایه اسپان باند در رو و زیر و یک لایه ملت بلون دقیقا در بین دو لایه اسپان باندی واقع می شود. با روی هم قرار گرفتن این سه لایه بر روی یکدیگر بدنه اصلی ماسک ساخته می شود و در مراحل ساخت ماسک بر روی یکدیگر به کمک دستگاه پرس می شود. این ماسکها می توانند اتصال از نوع کش و یا بند داشته باشند. و برخلاف باور غلط خیلی از مردم این دو ماسک (کشدار و بنددار) هیچ تفاوت ساختاری با هم ندارند و به یک اندازه مانع از ورود و خروج میکروارگانیسم ها از بیرون به جریان تنفسی و از جریان تنفسی به بیرون می شوند.

فیکسر بینی نیز در ماسکهای تنفسی اهمیت خیلی زیادی دارد. وجود گیره بینی خطر ابتلا را خیلی کمتر می کند و شخص را ایمن می دارد. در بیشتر ماسکهای تنفسی (سه لایه، فیلتردار و…) فیکسر بینی وجود دارد. فیکسر بینی که می تواند پلاستیکی یا فلزی باشد علاوه بر افزایش فیلتراسیون به راحتی در حین استفاده نیز کمک می کند.

حال ماسک دیگری نیز این روزها به بازار آمده است و ادعا می کند که با قدرت بیشتری از شما در برابر ویروس کرونا مراقبت می کند. این ماسک همان ماسک سه بعدی است که اگر دقت کرده باشید به یکباره استفاده از آن رایج هم شده است. ماسکی که نسبت به سه لایه های ساده ای که قبلا استفاده می کردیم قدری شیک تر و جالب تر هم هست.

حال به بررسی ساختاری این ماسک جدید می پردازیم. نام سه بعدی به خاطر برش های خاص این ماسک است و در واقع لایه های ماسک برش هایی دارند که در حین استفاده باعث می شوند که ماسک به صورت برجسته روی صورت قرار بگیرد. تعداد لایه ها در این ماسکها متغیر است. ماسکهای سه بعدی هم می توانند سه لایه داشته باشند. اما معمولا بیشتر از سه لایه دارند و نوع چهار و پنج لایه آنها بیشتر تولید و استفاده می شود.

مرسوم ترین نوع این ماسکها پنج لایه است. لایه های این ماسک را نیز مورد بررسی قرار می دهیم که شامل سه لایه ملت بلون و دو لایه اسپان باند هستند. سه لایه ملت بلون روی یکدیگر قرار می گیرند. سپس یک لایه اسپان باند در زیر این سه لایه و یک لایه دیگر بر روی این سه لایه قرار می گیرد و بدنه ماسک را کامل می کند. حال چرا این ماسکها ادعای این را دارند که فیلتر قوی تری در مقابل ویروس دارند؟ گفتیم سه لایه ملت بلون در این ماسکها قرار می گیرد. لایه ملت بلون اصلی ترین لایه در ماسک های تنفسی است. این لایه چون توری است که جلوی ورود و خروج ویروس را می گیرد. این لایه در ماسکهای سه لایه یک عدد است. بدیهی است که هرچه تعداد ملت بلون های یک ماسک بیشتر باشد آن ماسک ایمن تر خواهد بود. ملت بلون های بیشتر به معنای فیلتر بهتر و قوی تر بودن سدی است که آن ماسک در برابر ویروس ایجاد می کند.

آیا گمان می کنید که ماسکهای سه بعدی به خاطر ظاهر خاصشان فروش دارند؟ البته که این گفته اشتباه هم نیست. خیلی ها به خاطر خستگی از ماسکهای قدیمی و ساده این روزها به سراغ این ماسکها رفته اند. اما این همه ماجرا نیست. درست است که این ماسکها ظاهر جالبی دارند اما این ظاهر تنها دلیل فروش بالای آن ها نیست و گفتیم که به خاطر ملت بلون های بیشتری که دارند نقش مهم تری در پیشگیری از کرونا ایفا می کنند. در واقع فیلتراسیون بیشتر در برابر ویروس اصلی ترین دلیل فروش بالای این ماسکهاست.

نوع سه بعدی به کلی جدید است؟ آیا قبل از کرونا این ماسکها وجود نداشتند؟ شاید این سوال نیز ذهن شما را به خود مشغول کرده باشد. پاسخ این است که ماسکهای سه بعدی که به نام طرح کره ای یا در پزشکی fast mask ها قبلا هم تولید می شدند. اما به دلیل این که استفاده از ماسک توسط مردم عادی تا این حد مرسوم نبوده است ممکن است قبل از کرونا آن ها را اصلا ندیده باشید یا به یاد نیاورید.

ماسکهای سه بعدی در زمان قبل از کرونا بیشتر برای کسانی استفاده می شدند که بیماری خطرناکی داشتند. این افراد برای این که مانع از انتقال بیماری خود به دیگران شوند از این ماسکها که فیلتری بسیار دارند استفاده می کردند. همچنین خیلی از پزشکانی که با بیماران مبتلا به بیماری های مسری سر و کار داشتند از این ماسکها استفاده می کنند و در زمان قدیم نیز استفاده می کردند. یک دسته دیگر هم بودند که این ماسکها برایشان مناسب بود. آن هم کسانی که پوست هایی خیلی حساس داشتند. این ماسکها به دلیل برجستگی در حین قرارگیری بر روی صورت بین لایه داخلی ماسک و صورت فاصله ای ایجاد می کنند که مانع از حساسیت های پوستی و یا آلرژیکی در پوست های حساس می شود.

اما ماسکهای سه بعدی در این روزهای خطرناک کرونایی و در این روزهایی که هر روز کرونا را با جهشی تازه می بینیم به خاطر فیلتراسیون خیلی خوبی که دارند استفاده می شوند و کمتر به خاطر حساسیت های پوستی استفاده می شوند. فیلتراسیون این ماسک ها نیز بیش از سه برابر بیش تر از سه لایه های ساده ای است که قبلا استفاده می شد و امروز نیز هنوز استفاده می شود. حال انتخاب با شماست که از کدامیک استفاده می کنید. هر دو ماسک می توانند از کرونا جلوگیری کنند. البته که قدرت سه بعدی چندلایه ای بیشتر از سه لایه ای است. و در آخر یادآوری یک نکته خالی از لطف نیست. آن هم این که تنها راه انتقال کرونا تنفس نیست و بهتر است که سایر راه های انتقال نیز در نظر گرفته شود و پروتکل های بهداشتی به طور کامل رعایت شود. همچنین باز هم تاکید می شود از حضور در میهمانی ها و تجمع ها پرهیز شود و تا جایی که می توانیم کارهای لازم مثل امورات بانکی، خریدها و… را به صورت اینترنتی و مجازی انجام دهیم.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *