10 خوراک سنتی شب سال نو را در مجله ویکی ایران جئوگرافیک ورق بزنید!

سبزی پلو با ماهی:

این غذا، خوراک محبوب و معروف بیشتر ایرانیان برای شب سال نو در سال‌های اخیر است. بیشتر ایرانیان این غذا را برای شب عید آماده می‌کنند. طبق باور قدیمی‌ها حضرت سلیمان انگشتر خود را در شکم ماهی پیدا کرد، پس ما ماهی می‌خوریم به امید اینکه حقیقت را بیشتر درک کنیم. داستان کامل حضرت سلیمان و انگشتر را در مجله اینترنتی ویکی تماس بخوانید

منابع پیشنهادی:

رشته پلو:

خوردن رشته‌پلو در مناطقی مانند آذربایجان، کرمانشاه و اراک رایج بوده و هست، قدیمی‌ها بر این باور بودند که با خوردن رشته‌پلو بهتر می‌توان تا پایان سال رشته کارها را به دست گرفت، از این رو این غذا را برای شب عید انتخاب کرده و طبخ می‌کردند. مواد مورد استفاده در این پلو علاوه بر رشته، مرغ، پیازداغ، کشمش، خرما، نمک و فلفل، زردچوبه، زعفران، روغن و برنج است. از پودر دارچین نیز برای مزه‌دار کردن آن استفاده می‌کنند.

دلمه:

پختن دلمه به عنوان غذای مخصوص شب عید در بین آذری‌ها رایج است. دلمه یکی از غذاهای سنتی ایرانی است و نمی‌توان گفت به کدام شهر و استان تعلق دارد؛ اما مردم آذری علاقه خاصی به دلمه دارند. به همین خاطر است که دلمه جزء غذاهای مخصوص شب عید مردم آذری است. بد نیست بدانید آنها معتقدند با خوردن دلمه می‌توانند به آرزوهای خود در سال نو برسند. دلمه انواع مختلفی دارد، برخی دلمه را داخل فلفل دلمه و برخی دیگر با برگ مو درست می‌کنند دلمه‌ای که مردم عزیز آذری برای شب عید تهیه می‌کنند، دلمه برگ است، این دلمه با برگ‌های مو تهیه می‌شود و محتوای آن سبزی‌های معطر، گوشت و برنج است.

کوفته:

غذای مخصوص شب عید مردم استان چهارمحال بختیاری کوفته محلی است. گوشت گوساله، برنج و سبزی‌های معطر و آلو محلی از مواد اصلی این غذا است. در روز عید کوفته‌پزان اجرا می‌شود، به این صورت است که شب قبل گوشت را در هاون می‌کوبند، وقتی که له شد، برنج گرده را خیسانده و به همراه سبزی و نمک و ادویه به آن اضافه کرده و می‌کوبند. سپس از هاون خارج کرده و حسابی مالش می‌دهند تا مخلوط شود. آب در قابلمه که به جوش آمد کشمش و آلوچه را به کوفته اضافه کرده و کوفته را در آب جوش انداخته و روی گاز می‌گذارند تا بپزد.

خورش سبزی:

در برخی از شهرهای ایران مخصوصاً شهرهای ناحیه کوهستانی کشور غذای محبوب شب عید خورش سبزی یا قورمه سبزی به شمار می‌رود. این دسته از ایرانیان معتقدند با خوردن خورش سبزی سال خوش و خرمی خواهند داشت.

آبگوشت و کوفته:

آبگوشت و کوفته غذای شب عید در همدان است، در تهیه این نوع کوفته از خرما، گردو، آلو، پیاز سرخ شده و ادویه‌های معطر و تخم‌مرغ استفاده می‌شود و ترکیبی از آبگوشت و کوفته است. ظاهر کوفته مشابه کوفته تبریزی است اما با این تفاوت که آن را کنار یک کاسه آب کوفته یا همان آبگوشت سرو می‌کنند. این غذا بسیار لذیذ و مقوی است. مردم عزیز همدان بر این باور هستند که با درست‌کردن آبگوشت و کوفته، سالی پر از برکت و سلامتی خواهند داشت. پس آبگوشت و کوفته را باید یکی از غذاهای نوروزی این منطقه دانست در برخی مناطق همدان آخرین روز سال را روز عرفه یا علفه می‌نامیدند. در این روز زنان مشغول پخت و پز نان فطیر و اردک می‌شدند. برخی همدانی‌ها شب سال نو آش اماج درست می‌کنند.

کلم پلو:

کلم پلو در شیراز بسیار محبوبیت دارد، شیرازی‌ها برای شب عید کلم‌پلو درست می‌کنند. در طبخ این نوع غذا از برنج، کلم، کوفته قلقلی و سبزی‌های معطر استفاده می‌شود.

آش رشته:

آش رشته یکی از غذاهای سنتی ایران است. جالب است بدانید که در خارج از کشور نیز این غذا منحصراً به مردم ایران تعلق دارد. در این غذای خوشمزه، از انواع حبوبات، سبزیجات و البته رشته آش استفاده می‌شود. بسیاری از مردم ایران آش رشته را یا شب چهارشنبه‌سوری یا شب عید نوروز درست می‌کنند. این یک باور و سنت دیرینه است. دلیل پختن آش رشته در شب عید یا شب چهارشنبه‌سوری نیز با رشته پلو یکسان است. یعنی مردم بر این باور هستند که با پختن آش رشته، گره از رشته کار و زندگی افرادی که دور دیگ آش هستند، باز خواهد شد.

کوکو سبزی:

کوکو غذایی سبک و راحت هضم است که بسیاری از ترکیب زرشک و گردو در طعم دهی به این غذا استفاده می‌کنند. مردم برای شب اول سال کوکو سبزی درست می‌کردند تا دیگر به‌دنبال اشیایی که در خانه‌ گم شده، نگردند. گروهی که کوکو سبزی را به عنوان غذای شب عید درست می‌کردند و امروز نیز دست می‌کنند معتقدند، اگر کوکو سبزی شب عید را درست کنید، دیگر در طول سال مدام نمی‌گویید که «فلان وسیله من کو». یا لازم نیست هی بگویید «کو؟ کو؟ کو؟» این یک رسم و روایت سنتی بامزه است که باعث شده کوکو سبزی نیز به لیست غذاهای نوروزی اضافه شود. استفاده از ادویه‌های مختلف مانند زردچوبه و نمک در کوکو سبزی باعث می‌شود این غذا در ایام عید که مصرف تنقلات یبوست‌آور زیاد است از خشکی مزاج جلوگیری می‌کند.

شش‌انداز:

شش‌انداز یکی از غذاهای سنتی نوروز است. شش‌انداز به شهرهای مختلفی تعلق دارد. مردم گیلان، زنجان و شیراز، هر یک شش‌انداز را به شکل و روشی خاص تهیه می‌کنند. شش انداز گیلکی دارای بادمجان، گردو و رب انار است. در حالی که در شش‌انداز شیرازی تخم مرغ، آب نارنج و هویج وجود دارد. مردم زنجان نیز برای تهیه شش‌انداز، از خرما، گردو و کشمش استفاده می‌کنند. طعم شش انداز هر شهر با شهر دیگر تفاوت دارد؛ اما همه آنها جزء غذاهای لذیذ شب عید به حساب می‌آیند. البته در برخی مناطق شیراز مردم ترجیح می‌دهند برای شب سال نو دم‌پختک که یکی دیگر از غذاهای محلی و خوشمزه شیراز است را بپزند.

اگر مطلب موردپسند شما بود می‌توانید مقاله کامل را در ویکی ایران جئوگرافیک بخوانید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *