آکومولاتور چیست و انواع آن کدام است؟
آکومولاتور چیست و انواع آن کدام است؟
آکومولاتور که در واقع روخوانی کلمه انگلیسی Accumulator یا جمع کننده و ذخیر کننده است یک قطعه کاملا مکانیکی می باشد که در سیستم های هیدرولیکی در بخش های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. هوزینگ یا محفظه کپسول آکومولاتور با بکارگیری نوعی از غشا که گاهی از جنس لاستیکی و پلیمری و گاهی از جنس های دیگری استفاده می شود از هم تفکیک شده اند. در یک سمت از غشا در داخل هوزینگ آکومولاتور نیتروژن قرار می گیرد و از این رو در کل آکومولاتور ها را مخزن نیتروژن نیز می نامند. سمت دیکر از آکومولاتور با جریان روغن در مسیر سیستم هیدرولیک پر می شود.
آکومولاتور یا مخزن نیتروژن که به کپسول نیتروژن نیز شناخته می شود در واقع یک قطعه هیدرولیکی-پنوماتیکی می باشد که در بسیاری از سیستم ها نقش بوستر و یا دمپر را ایفا می کند. استفاده از آکومولاتور در بسیاری از ماشین آلات سنگین مانند ماشین های معدنی و راهسازی، انواع دستگاه های CNN ، تاور کرین ها، گیوتین ها، دستگاه های پرس، دستگاه های تزریق و دایکست استفاده بسیار گسترده ای دارد.
انواع آکومولاتور
آکومولاتور ها بر حسب نوع کاربری که دارند و فشاری که در کاربری بر آنها وارد می شود در انواع مختلفی قابل دسته بندی هتسند و با این وجود مبنای کار کاملا برابری دارند. برخی از انواع آکومولاتور ها قابلیت اتصال بر روی ماشین آلات هیدرولیک با فشار بالای 100 بار را نیز دارند. دسته بندی آکومولاتور ها هم می تواند بر حسب شکل و نوع طراحی و هم بر حسب صنعتی که در آن مورد استفاده قرار می گیرد صورت پذیرد. در دید مهندسی دسته های آکومولاتور ها به قرار زیر قابل دسته بندی هستند.
- آکومولاتور تیوپی : که از یک تیوپ الاستومتری به شکل لاستیک برای جدا سازی روغن از نیتروژن استفاده می کند. آکومولاتور تیوپی پر مصرف ترین نوع آکومولاتور های صنعتی می باشد که قابلیت شارژ و دشارژ را داشته و تعمیرات آکومولاتور نیز بسیار ساده صورت می پذیرد.
- آکومولاتور دیافراگمی: نوعی از آکومولاتور می باشد که در آن غشا بصورت جوشی بین دو بخش جدا شده از آکومولاتور که در یک طرف روغن هیدرولیک و در طرف دیگر گاز ازوت یا نیتروژن قرار می گیرد استفاده می کند. آکومولاتور های دیافراگمی قابل تعمیر نیوده و در صورت ایجاد مشکل برای غشای میانی باید تعویض شوند.
- آکومولاتور پیستونی: آکومولاتور پیستونی بصورت استوانه ای تولید می شود و از پیستون به عنوان جدا کننده دو سیال تراکم پذیر که معمولا گاز نیتروژن است و سیال تراکم ناپذیر که معمولا روغن در سیستم های هیدرولیکی است استفاده می کند. کاربری آکومولاتورهای پیستونی در صنایع بسیار سنگین که نیاز به فشار و دبی بسیار بالای جریان است استفاده بسیار زیادی دارند.
آکومولاتور دستگاه دایکست
آکومولاتور دایکست که در دستگاه های دایکست و پرس به منظور شکل دهی و فورج مواد و اغلب فلزات مورد استفاده قرار می گیرد دارای توان کاری و فشار بسیار بالایی است. آکومولاتور دایکست هم از نوع بلادری یا تیوپی و هم از نوع دیافراگمی مورد استفاده قرار گرفته و بر روی سیستم هیدرولیک دستگاه دایکست بسته می شود. آکومولاتور دایکست تحت بار و فشار بالایی است و از این رو اغلب برای دارا بودن طول عمر مناسب از برند های معتبر مانند هایداک و اولائر بر روی این دستگاه ها استفاده می شود. آکومولاتور دایکست اغلب به سبب ورود پلیسه ها در سیستم هیدرولیک و توسط روغن در داخل محفظه دچار پارگی و ترکیدگی به تیوپ یا دیافراگم داخلی پیدا می کند و نیاز به تعمیرات و تعویض تیوپ آکومولاتور دایکست در بازه های زمانی مختلف و در سیکل های کاری طولانی می باشد. به آکومولاتور دایکست در لحظه ایمپلت یعنی زمانی که پرس در نقطه انبساط پاینی قرار می گیرد تحت تنش بالایی قرار می گیرد. هیدرولیک تک مرکز تخصصی انواع آکومولاتور آماده مشاوره خرید، تعمیرات و شارژ آکومولاتور دایکست در کوتاهترین زمان می باشد.